Rivitalo Halssilassa
Banneri Blogi Koti Remontti

Vinkit remontointiin rivitalossa asuvalle

Rivitalossa asuvalla on paljon enemmän mahdollisuuksia remontin tekemiseen, kuin kerrostalossa asuvalla. Vai onko?

Rivitalo Halssilassa

Rivitalossa on kerrostaloon verrattuna toki enemmän mahdollisuuksia remontointiin, kuin kerrostalon asukilla. Rivitalossa on normaalien asuintilojen lisäksi myös terassi ja parhaassa tapauksessa kaksikin terassia, toinen sillä puolella, josta tullaan sisälle ja toinen suojaisalla takapihalla. Voipa terassi olla edellä mainittujen lisäksi myös rivitalon päädyssä asuvalle jopa koko asunnon mittainen. Tällöin asuntoon saa huomattavasti lisää tilaa terasseiden muodossa. Muuten remontit ovat suurimmaksi osaksi samanlaisia, kuin kerrostalossa. Rivitalossa voi tosin tehdä erilaiset sahaukset ulkona ja näin remontointi ei ole niin sotkuista puuhaa, kuin silloin, jos kaikki tehdään asunnossa sisällä

Vinkit terassin remontointiin

Parhaat ideat terassin remontointiin kannattaa hakea mahdollisimman useasta eri lähteestä. Netistä löytää kuvia hakemalla paljon erilaisia ideoita eri kuvapankkien ja –ohjelmien sekä kuvia tarjoavien sivustojen kautta. Niistä saa paljon mielikuvia ja ideoita, millaiselta oman terassin haluaisi remontin jälkeen näyttävän. Näissä kuvissa on toki mukana jo valmiiksi myös kalusteet ja erilaiset sisustustavarat ja –tekstiilit. Remontin suunnittelijan kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota myös rakenteellisiin asioihin, kuten kuvissa näkyviin rakenteellisiin ratkaisuihin ja materiaaleihin. Suunnittelussa on hyvä muistaa myös se, että suhteellisen vähällä vaivalla saat terassista katetun ja lasitetun tilan, joka toimii erinomaisesti lisähuoneena pitkälle syksyyn ja toisaalta aikaisin keväällä. Lasitetun terassin käyttöaikaa saa pidennettyä entisestään sillä, että asentaa sinne säteilylämmittimet. Niiden avulla terassikausi jatkuu aina vain pidemmälle syksyllä ja alkaa keväällä jo lumien ollessa maassa. Mukavilla kalusteilla ja pehmoisilla ja lämpöisillä torkkupeitoilla varustetulla lasitetulla terassilla on tunnelmallista viettää aikaa syksyn pimenevissä illoissa. Iltojen viileyden tullessa voi laittaa lämmittimet päälle, kynttilöitä palamaan ja on ihanaa kääriytyä pehmoiseen villaiseen vilttiin lukemaan lempikirjaa hiljaisen ja rauhallisen musiikin soidessa rauhallisesti taustalla. Ei aivan huono mielikuva vai mitä? Terassin remontoinnissa on tärkeää kiinnittää huomiota valittuihin materiaaleihin, koska säät vaihtelevat Suomessa paljon ja lämpötilojen vaihtelut tuovat kosteutta kaikille pinnoille ja myös rakenteisiin. Tämä on erittäin tärkeää huomioida terassia remontoidessa. Suunnitelmassa voi olla hyvä tukeutua myös ammattilaisen apuun. Remontoidessa kannattaa myös huolehtia siitä, että suojaa terassi kennolevyllä. Näin terassi saa suojaa kertyvän kosteuden varalta. Terassin katon ja lasituksen tekemiseen saattaa tarvita luvan taloyhtiöltä tai jopa rakennusluvan eli nämä asiat on tärkeää selvittää ennen, kuin alkaa tehdä remonttia.

Rivitalon remontointi

Rivitalossa tarvitaan lupa moneen remontointiin. Esimerkiksi kosteita tiloja ei saa remontoida ilman taloyhtiöltä saatua lupaa. Kosteuseristykset on jätettävä alan ammattilaisen tehtäväksi, vaikka ne osaisi itse tehdäkin. Kantavia seiniä ei saa kaataa ja muutenkin on aina hyvä keskustella isännöitsijän kanssa remontista ja sen laajuudesta. Näin saat varmistuksen siitä, tarvitsetko pyytää erikseen lupaa johonkin työvaiheeseen ja toisaalta on fiksua aina ilmoittaa tekevänsä remonttia niin muut asukkaat tietävät suhtautua syntyviin remontin ääniin suopeasti.

Pintaremontti

Rivitalon pintaremontti tehdään samoin, kuin kerrostalossakin. Rivitaloissa seinät eivät tosin välttämättä ole kivisiä ja tämä on hyvä huomioida remonttia tehdessä. Maalaukset ja tapetoinnit sekä lattian vaihtamineen lankkulattiaan tai laminaattiin, ei tarvitse taloyhtiön lupaa, kuten ei myöskään keittiöremontti, mutta näistäkin on hyvä informoida naapureita ja taloyhtiötä. Keittiötä remontoidessa kannattaa muistaa putkityöt, eli jos niitä tarvitsee, on ne teetettävä alan ammattilaisella. Itse tehtynä pintaremontti voi töiden ohella viedä paljonkin aikaa, mutta tekeminen on todennäköisesti hyvin palkitsevaa. Toinen vaihtoehto on palkata remonttialan ammattilainen tekemään remontti ja silloin se tulee valmiiksi lähes ennen kuin huomaatkaan. Jo pienellä rivitalokodin remontilla saa paljon piristystä kotiin. Päätös aloituksesta voi tosin tuntua hankalalta, mutta loppujen lopuksi pienikin remontti ilahduttaa asujaa.

Rivitalon remontointi on siis hyvin pitkälle samanlaista kuin kerrostalokodin. Rivitalon hyviä puolia ovat myös esimerkiksi se, että lasten kuravaatteet voi riisua jo ulkoterassille ja jättää sinne kuivumaan katoksen alle. Toisaalta koiran omistaja on iloinen lasitetusta terassista, jossa voi lemmikkinsä kanssa nukkua ansaitut päiväunet lintujen lauleskellessa lähellä olevan puun oksilla. Erilaiset remontit tuovat siis usein mukavuutta arjen keskelle ja siksi niitä on turha pitkittää vuosikausien päähän.