Vanhemmat
Banneri Blogi Koti Lapset

Mitä tehdä lasten kanssa

Lapset tykkäävät osallistua kaikkeen. Siispä jos vaikka rakentaa mökkiä, kannattaa antaa lapsienkin osallistua maalaamiseen ja tiivisteiden oveen laittamiseen, mikäli nämä niin haluavat. Jos taas eivät halua, lasta ei saisi kuitenkaan koskaan pakottaa. Toki lapset kannattaa opettaa tekemään kotitöitä, mutta ainakaan minkään uhkavaatimusten esittäminen ei edistä asiaa ja saa lapsen tekemään asioita vain pelosta ja miellyttääkseen.

Kotona lasten on erityisen helppo osallistua ruoanlaittoon ja leipomiseen. Monille lapsille erityisesti leipominen, kuten vaikka muna-sokerivaahdon vatkaaminen on mieleistä. Erityisen mieleistä heille on pipareiden leipominen. Piparitaikinasta vaan suuri osa saattaa mennä parempiin suihin ennen kuin piparit kerkeävät pellille asti.

Jotkut lapset saattavat myös pitää marjojen poimimisesta ja puutarhanlaitosta. Rikkaruohojen kitkeminen tuskin on heidän lempipuuhaansa, mutta esimerkiksi puiden ja pensaiden istuttaminen tai perunoiden nostaminen on varmasti aivan toinen juttu.

Vie lapset luontoon ja pelaa heidän kanssaan

Lapset kannattaa ylipäätään viedä luontoon jo pienestä asti, sillä luonnolla on hyvin rauhoittava ja parantava vaikutus. Metsän eläimet usein kiinnostavat lapsia ja niitä voidaan yhdessä aikuisten kanssa tunnistaa ja opetella niiden nimiä niinkin eikä vain lastenkirjoista. Luonnossa voi tunnistaa ja opetella myös puiden ja kukkien nimiä.

Lasten kanssa kannattaa myös pelata vanhan ajan lautapelejä. Paljon kehittävämpää tekemistä lapsille on pelata Monopolya, muistipeliä, Aliasta ja vaikka Trivial Pursuitia kuin väkivaltaisia videopelejä. Lapset katsovat mielellään telkkaria, jos heidän antaa, ja kaiken maailman elokuvia. Aikuisella on kuitenkin vastuu, mitä antaa lapsen katsoa. Antaa lapsien olla lapsia ja katsoa Muumeja niin kauan kuin haluaa sen sijaan, että syötettäisiin heidän alitajuntaansa väkivaltaa ja seksiä sisältäviä elokuvia.

Television liiallinen katsominen ja videopelit eivät ole kuitenkaan terveydelle hyväksi. Uutisissakin on ollut viime vuosina paljon siitä, kuinka eritoten ala- ja yläkoululaisten lasten ja nuorien ruutuaikaa täytyisi vähentää. Kodista ja iästä riippuen he saattavat viettää tuntikausia elektronisten laitteiden parissa, mikä on aivan liikaa. Lapset pitäisi saada mieluummin ulos leikkimään ja harrastamaan. Muista myös netin vaarat ja kuinka esimerkiksi vedonlyöntivihjeitä tarjoavilla sivuilla, edes sivupalkissa, käynti saattaa hänen käyttäytymiseensä myöhemmällä iällä.

Lastensarjan tai -elokuvan pyörimään laittaminen pitäisi muutenkin olla ennemmin poikkeus vain silloin, jos aikuisen täytyy saada jotain tärkeää hoidettua ja lapset hiljaisiksi pyörimästä pois jaloista. Mielestäni ei ole kuitenkaan hyvää vanhemmuutta istuttaa lapsia aina alas telkkaria tai tietokoneen ruutua tuijottamaan.

Kaikki harrastaminen ei maksa paljoa

Jollei halua ja ole varaa maksaa lapselle vaikka kallista jääkiekkoharrastusta, lapset voi viedäkin itsekin luistelemaan ja lämimään kiekkoa. Sen parempi jos kodin läheisyydessä on puru- tai muu kuntoilurata, jota voi hiihtää talvisin. Suuri osa harrastuksista ei edess ole kalliita: sulkapallo ja mailat eivät maksa paljoa, liidulla voi piirtää asfalttiin ja hyppiä ruutua, lasten kanssa voi hyppiä tai ainakin pyörittää heille hyppynarua. Ehkä hauskinta talvisin oli, kun oma isäni työnsi meitä lumikolassa tai pyöritti luisteluradalla luistimen teristä kiinni pitäen. Hurjan hauskaa oli myös laskea mäkeä.

Vanhemmat

Jos siis vain kodin läheltä löytyy joku nyppylä, kannattaa ihmeessä ottaa pulkat ja liukurit mukaan ja mennä lasten kanssa laskemaan mäkeä. Vauhdin antajaksi ja turvallisuudesta huolehtijaksi aikuinen käy ainakin mainiosti. Jos taas kotoa löytyy vaikka ihan tavallinen vieraspatja, voi lasta opettaa tekemään siinä kuperkeikkoja, jollei taitoa ole oppinut jo koulussa. Jos taas kodin läheltä löytyy urheilukenttä, kannattaa se hyödyntää ja mennä sinne juoksemaan, hyppäämään pituutta ja korkeutta tai heittämään vaikka palloa. Ei maksa paljoa. Jos taas omistaa soutu- tai moottoriveneen, kannattaa viedä lapsia merelle, järvelle tai joelle.

Lapset osaavat myös arvostaa, jos heidän vanhempansa ja muut läheisensä osallistuvat heidän leikkeihinsä tai tulevat ainakin välillä seuraamaan niitä. Lapset kyllä osaavat itsekin sen, että he menevät näyttämään aikuisille barbejaan ja leikkiautojaan ja matkivat niiden ääntä.

Yksi lasten käsien koordinaatiota, kärsivällisyyttä sekä kokonaisuuksien hahmottamista tukeva puuhastelu on askartelu. Kun tähän vielä yhdistää vanhojen vaatteiden, esineiden ja oikeastaan minkä tahansa uudelleenkäytön, ei tämä käy todellakaan kukkarolle kalliiksi ja lapsi oppii ekologisuutta. Kauneimmat kaulakorut, taideteokset tai vaikka uudelleensuunnitellut käyttöesineet kun syntyvät ennemmin luovuudesta kuin kalliista raaka-aineista!

Lasten kanssa ei kuitenkaan aina tarvitse tehdä mitään erikoista. Tärkeintä on, että ottaa lapset huomioon ja osoittaa heille rakkauttaan joka tilanteessa.