Lattiaremontt
Blogi Koti Lapset

Lattiaremontti itse vs. ammattilaisten tekemänä

Lattiaremontt

Lattiaremontti on hyvä tapa kohentaa asunnon yleisilmettä. Uusi lattia tekee vaikutuksen vieraisiin – tai asunnonostajiin, jos asunnon myyminen on ajankohtaista. Lattiaremontti voi parantaa myös asunnon houkuttelevuutta vuokramarkkinoilla. Mikäli voit lattian uusimisen ansiosta pyytää asunnosta korkeampaa vuokraa, on se pian maksanut itsensä takaisin.

Sijoitusasunnon lattiaremontin voi tietyin ehdoin vähentää verotuksessaan. Omakotitalon tai kesämökin lattian uusiminen oikeuttaa hakemaan kotitalousvähennystä, mikä pienentää työstä aiheutuvien kustannusten määrää.

Jos osaamista, intoa ja aikaa riittää, voi lattian uusia itsekin. Muovimaton ja laminaatin asentaminen on melko helppoa, joten itse tekemällä voi säästää.

Lattiaremontti itse vai teetettynä?

Kuten aina, suurin syy tehdä remontti itse on rahan säästö. Tee-se-itse-ihminenkin joutuu maksamaan materiaaleista. Voit tarkastaa esimerkiksi rautakauppojen verkkokauppasivustoilta, mitä vinyylikorkkilattia tai tammiparketti tulisi maksamaan.

Jos et pura ja asenna lattioita työksesi, voi lattiaremonttiin mennä huomattavasti kauemmin kuin ammattilaisilla. Mieti kaksi kertaa, kannattaako kesälomaa tai hartaasti odotettuja viikonloppuja kuluttaa lattian uusimiseen. Lattiaremontti voi aiheuttaa niin paljon työtä ja stressiä, että suorituskykysi varsinaisessa palkkatyössäsi laskee (ainakin tilapäisesti). Parisuhdekin voi olla koetuksella remontin ajan. Entä lapset? Oletko luvannut viedä heidät piknikille tai uimahalliin?

Omaa aikaa ei kannata aliarvioida. Aika on arvokkain resurssimme, sillä sitä ei saa lisää – ei edes lainaamalla. Lattiaremonttiin kuluvan ajan voisi käyttää paitsi parisuhteen hoitoon ja lasten kanssa touhuamiseen, myös palautumiseen, kunnosta huolehtimiseen tai itsensä kehittämiseen.

Mieti myös mahdollisuutta tienata ylimääräistä töissä sen sijaan, että konttaisit polvesi kipeiksi lattiaa uusien. Jos remontoijan tuntitaksa on 50 euroa, maksat siitä kotitalousvähennyksen jälkeen vain 30 euroa. Jos oma tuntipalkkasi on yli 30 euroa, kannattaa ehdottomasti tilata lattiaremontti ja tehdä sinä aikana omia töitä. Älä ainakaan ota vapaata remontin tekemiseen itse, ellet oikeasti nauti pölyn hengittämisestä ja vasaralla sormeen lyömisestä.

Ammattilainen saa aikaan usein myös parempaa jälkeä kuin maallikko. Vinossa oleva lattia, kuprut tai muut viat voivat aiheuttaa harmitusta vielä vuosikymmenienkin päästä.

Mitä kannattaa muistaa lattiaremonttia suunnitellessa?

Tässä muutamia asioita, mitkä kannattaa muistaa lattiaremonttia suunnitellessa. Näitä asioita kannattaa pohtia, uusipa lattian itse tai ei.

Yksi ensimmäisistä asioista on lattiamateriaalin päättäminen. Laminaatti on edullinen ja kestävä lattiamateriaali, mikä sopii myös lapsi- ja koiraperheisiin. Laminaatti on myös helppohoitoinen, joten sen saavuttama suosio ei ole todellakaan mikään ihme.

Parketti on kallis ja sitä pitää välillä hioa ja vahata. Parketti säilyy parhaiten olohuoneessa ja muissa tiloissa, joissa se ei altistu kovalle kulutukselle tai kosteudelle.

Eteiseen ja keittiöön voi halutessaan valita laatat. Laatat on helppoa puhdistaa, ja ne kestävät niin koirien kynsiä, likaisia kenkiä, vettä tippuvia ulkovaatteita kuin lattialle kaatuvia tomaattikastikkeitakin.

Keittiöissä näkee paljon myös muovimattoja, mitkä on helppo puhdistaa (ja tarvittaessa vaihtaa uuteen). Muovimattoja on myös vanhemmissa kylpyhuoneissa, mutta nykyään vessoihin ja kylpyhuoneisiin tavataan asentaa laattalattia. Myös lankkulattiat ovat vähenemään päin.

Makuuhuoneeseen voi valita kokolattiamaton, mikä vaimentaa askelten ääniä ja tuntuu kivalta jalan alle. Matot voivat kerätä pölyä, eivätkä ne tykkää yhtään kastumisesta.

Korkkilattia tuntuu ihanan lämpimältä jalan alla, toisin kuin laminaatti. Korkkilattia sopii etenkin luonnonläheiseen sisustukseen ja lastenhuoneisiin, istuvathan lapset mielellään lattioilla.

Sitten on vielä lattian kuvioiden valinta. Isoissa tiloissa voi käyttää suurikuvioisiakin lattiamateriaaleja, mutta pientä tilaa ne voivat pienentää entisestään. Mieti myös sitä, meneekö kuvio nopeasti pois muodista, tai voiko se vähentää mahdollisten vuokralaisten tai asunnonostajien kiinnostusta räikeydellään.

Kun lattiamateriaalia koskevat valinnat on tehty, on aika käydä hommiin. Ensimmäiseksi on purettava vanha lattia. Joitain lattiamateriaaleja voi tosin asentaa päällekkäin – esimerkiksi laminaatin voi asentaa hyväkuntoisen muovimaton päälle. Seuraavaksi tulee varmistaa, että asennusalusta on puhdas, tasainen ja kuiva. Kunnolla tehdyt pohjatyöt varmistavat onnistuneen lopputuloksen.

Jätä ainakin nämä lattiaremontit ammattilaisille

Jos haaveilet suurista keraamisista laatoista, jätä lattiaremontti suosiolla ammattilaisille. Mitä suurempi laatta, sitä tasaisemman pohjan ja taidokkaamman asennustyön ne vaativat. Et varmasti halua, että näyttävät laattasi ovat epätasaisesti asennettuja. Kerrostaloissa keraamiset laatat vaativat lisäeristyksenkin. Jätä myös kylpyhuoneen laatoitus vesieristyksineen aina ammattilaisille, jotta rakenteisiin ei pääse kosteutta.