Kodin remontointi
Banneri Blogi Koti Remontti

Näin suunnittelet kodin remonttibudjettia

Kodin remontointi

Remontit ovat osa asunnon omistajan arkea. Esimerkiksi märkätilojen tekninen käyttöikä on suurin piirtein 30 vuotta – sen jälkeen vesieristykset on aika uusia. Jos keittiö tai sauna vaikuttaa nuhjuiselta, kannattaa ne uusia. Keittiö- tai saunaremontilla on vaikutusta paitsi asumismukavuuteen, myös rakennuksen arvoon. Asuntoon saa ilmettä myös pintaremontilla, kuten seinien maalaamisella. Lattiaremonttikin vaikuttaa asunnon yleisilmeeseen merkittävästi. Huono sisäilma voi johtaa ilmanvaihtoremonttiin.

Isompia kodin remontteja ovat kattoremontti, sokkeliremontti, salaojaremontti, julkisivuremontti, ikkunaremontti ja putkiremontti.

Myös kerrostalo- tai rivitaloasukkaan arkeen ilmestyy toisinaan erilaisia remontteja. Taloyhtiön kokouksissa päätetään, koska katto on aika uusia, tai pitääkö ikkunat ja ovet vaihtaa. Remontteja vastaan ei yleensä kannata äänestää, sillä rakenteiden uusiminen ennen isompien vaurioiden syntymistä on edullisempaa. Esimerkiksi putkiremonttia ei kannata tarpeettomasti lykätä, sillä vuotavat putket voivat aiheuttaa kauaskantoisia ja kalliita seurauksia.

Millainen budjetti kodin remontteihin tarvitaan?

Ei ole mitään yleispätevää kaavaa laskea, paljonko kodin remontit maksavat. Tarkin hinta-arvio saadaan kilpailuttamalla remontit mahdollisimman monen urakoitsijan kesken. Urakoitsijat lähettävät yleensä asiantuntijansa tarkastamaan kohteen. Urakkatarjous lasketaan arviointikäynnin aikana kerättyjen tietojen perusteella. Urakkatarjous ei yleensä ole tarkkaa, sillä esimerkiksi varma tieto rakenteisiin päässeestä kosteudesta ja sen aiheuttamista vaurioista saadaan vasta rakenteita purkaessa.

Urakkatarjouksessa on usein ”ilmaa”. Harkitse siis tuntipalkalla teetettävää remonttia – se voi tulla loppupeleissä edullisemmaksi.

Avainsana on kuitenkin remonttien kilpailuttaminen, sillä urakoitsijoiden antamissa tarjouksissa on usein suuria eroja.

Tarkasta myös se, että urakoitsija kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Tämä on oleellista muun muassa siksi, että voit sen ansiosta hakea remontista kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennyksen määrä vuonna 2020 on 40 % pienen omavastuuosuuden jälkeen. Verohallinto myöntää kotitalousvähennystä töiden arvonlisäverollisesta osuudesta, joten esimerkiksi materiaalikulut jäävät tämän verovähennyksen ulkopuolelle.

Voimme antaa vain suuntaa antavia esimerkkejä erilaisista kodin remonteista. Loppusumma riippuu muun muassa rakenteiden kunnosta ja kohteen pinta-alasta. Omakotitalon kattoremonttiin kannattaa varata ainakin kymppitonni, samoin salaojaremonttiin. Omakotitalon putkiremontista voi selvitä jo noin viidellä tonnilla. Kylpyhuoneremontti maksaa ainakin kymppitonnin verran.

Taloyhtiön remonteista on vielä vaikeampi antaa hintaesimerkkejä. Esimerkiksi kerrostalon putkiremontti voi maksaa vaikkapa 800 euroa neliö, jolloin 60-neliöisen kerrostalokaksion putkiremontti maksaisi 48 000 euroa.

Lainaa kodin remonteille

Harvalla meistä on tilillä ylimääräisiä kymppitonneja. Siksi kodin remontit maksetaan usein lainarahalla. Lainaa voi hakea pankista tai netissä lainatuotteitaan mainostavilta rahoituslaitoksilta.

Vakuudellinen pankkilaina on käytännössä aina se halvin remonttilaina. Jos sinulla on antaa lainan pantiksi kesämökki, säästötili tai vaikka osakesalkku, voit saada remonttilainan matalalla korolla.

Vakuudeton pankkilaina voi maksaa suurin piirtein saman verran kuin netin lainapaikoista haettava kulutusluotto. Muista kilpailuttaa lainat huolella. Älä lankea siihen, että lainalaitoksella on tarjota kuluton ensilaina, vaan muista tarkastaa myös lainan korko. Vaikka lainassa ei olisi lainkaan lainanhoitokuluja, voi sen korko olla suhteessa korkea.

Vuoden 2019 korkokatto laski uusien kulutusluottojen korot korkeintaan 20 prosenttiin, ja vuoden 2020 korkokatto laski korot tilapäisesti maksimissaan 10 prosenttiin. 10 prosentinkin korko on korkea, jos lainasumma on iso ja laina-aika pitkä – 20 prosentin korosta puhumattakaan.

Lainan korko lasketaan lähes aina tapauskohtaisesti, ja se on suoraan riippuvainen siitä, miten maksukykyisenä lainanantaja sinua pitää. Eri rahoituslaitokset voivat arvioida maksukykysi eri tavalla, joten kannattaa pyytää lainatarjous monilta eri rahoituslaitoksilta.

Kannattaako taloyhtiön laina ottaa omiin nimiin? Tämä riippuu aivan tapauksesta. Jos saat halvemman lainan muualta, kannattaa harkita taloyhtiön remonttilainan ottamista omiin nimiin sen sijaan, että maksaisit lainaa osana kuukausittaista vastikettasi.

Laina

Omiin nimiin otetun remonttilainan korot voi usein vähentää verotuksessaan, mutta taloyhtiölainan korkoja ei. Tämäkin puoltaa taloyhtiön lainan poismaksua omalla lainalla.

Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä, et saa uutta lainaa. Silloin on ainoa vaihtoehto maksaa osakehuoneiston remontteja rahoitusvastikkeen muodossa.

Entä jos asuu omakotitalossa, mutta ei saa lainaa sen remontoimiseen maksuhäiriömerkinnän takia? Silloin voi joutua odottamaan maksuhäiriömerkinnän vanhenemista. Jos kyseessä on kiireellinen remontti, saatat olla oikeutettu oman kuntasi myöntämään sosiaaliseen luottoon. Sosiaalisen luoton yläraja on 10 000 euroa. Myös Takuusäätiö voi myöntää lainaa, mutta sen myöntämät lainat ovat korkeintaan 2000 euron suuruisia – niillä ei isoja kodin remontteja makseta.