Keittiöin kaappien ovet
Blogi Koti Remontti

Asunnon ovien vaihto pienellä budjetilla

Tuntuuko kämppä tunkkaiselta ja elähtäneeltä? Haluatko viihtyisämmän kodin itsellesi, vai onko suunnitelmissa saada asunto myytyä (tai vuokrattua)? On monia tapoja päivittää asunnon ilmettä. Yksi on seinien maalaus, toinen lattian uusiminen. Kuluneet listat kannattaa uusia, ja kattokin saattaa kaivata uutta väriä. 

Kiinnitä huomiota myös sisäoviin, keittiön kaappien oviin ja vaatekaappien oviin. Nuhjuiset, kuluneet, lommoiset ovet vaikuttavat paljon koko asunnon ilmeeseen. Lue tästä lisää siitä, miten asunnon ovien vaihto onnistuu pienellä budjetilla!

Ulko-ovi ottaa tulijan vastaan ensimmäisenä

Ulko-ovi on se, minkä asuntoon sisälle tahtova ihminen näkee ensimmäisenä. Turhaan ei puhuta ensivaikutelman merkityksestä. Hio ja maalaa ulko-ovi, tai vaihda se kokonaan. Tutki eri rautakauppojen valikoimia, niin löydät ulko-oven mahdollisimman edullisesti. Asennus- tai maalaustyöstä voit hakea kotitalousvähennystä, mikäli se ylittää 100 euroa.

Sisäovet uuteen uskoon

Kuluneita sisäovia ei ole pakko vaihtaa. Jos talosi sisäovet ovat puisia, on ne helppo hioa ja maalata. Ovesta tulee kuin uusi huolellisen maalaustyön jälkeen!

Ovatko makuuhuoneiden, keittiön ja pesutilojen ovet lastulevyä? Siinä tapauksessa niiden karhentaminen ja maalaaminen on hieman hankalampaa, mutta ei missään tapauksessa mahdotonta. Katso maalausohjeita netistä, tai kilpailuta sisäovien maalausurakka alueesi maalaus- ja rakennusfirmojen kesken.

Ovien vaihto on yksi mahdollisuus. Mieti, millaiset ovet mihinkin tilaan voisivat johtaa. Voisivatko olo- ja ruokailuhuoneen ovet olla lasiovia? Tarvitaanko makuuhuoneen oveen lukko? Voisiko liuku- tai haitariovi olla paras ratkaisu ahtaaseen tilaan? Kylpyhuoneen oven tulisi tietenkin olla kosteutta kestävä.

Keittiön kaapin ovien päivitys uudistaa koko keittiön

Keittiöin kaappien ovet

Moni keittiöremontista haaveillut on huomannut, että samaan lopputulokseen pääsee huomattavasti halvemmalla, kun päivittää pelkät keittiön kaappien ovet. Jos kaapit ovat muutoin hyvässä kunnossa, riittää, että vaihtaa ovet.

Oviakaan ei ole pakko vaihtaa. Ovet voi irrottaa, karhentaa ja maalata. Erityisen tasainen lopputulos saadaan helposti, nimittäin ruiskumaalauksella. Jos sinulla ei ole tarvittavia välineitä, ota yhteyttä alueesi maalausfirmoihin. Maalauta myös laatikoiden etupaneelit.

Jotkut ovat onnistuneet päivittämään keittiön kaappien ovet päällystämällä se D-C-Fix-sisustusmuoveilla, mutta muovin kiinnittäminen oviin siististi ei ole ihan pikkujuttu. 

Joskus keittiöön saadaan uusi ilme ihan vain vaihtamalla kaappien ja laatikoiden vetimet.

Samaan syssyyn kannattaa maalata välitila. Välitilan laatoille kannattaa käyttää erityisestä kaakelimaalia, mikä kestää ruoanlaiton käryt ja siivousrättien kosteuden.

Jos teetät keittiön uudistukset ammattilaisilla, muista kilpailuttaa useampi eri firma sekä hakea lopuksi kotitalousvähennystä. 

Vaatekaappien ovet tälle vuosikymmenelle 

Joidenkin ihmisten mielestä ei ole paha asia, vaikka vaatekaapeissa on 1960-luvun ovet. Tällaiset ovet ovat itse asiassa yllättävän kysyttyjä. Voitkin rahoittaa osan vaatekaappien ovien vaihdosta myymällä vanhat ovet nettikirppiksellä. Jaa ilmoitus myös sopivissa someryhmissä, niin kaupat voivat syntyä nopeasti.

Mitä tilalle? Tietenkin liukuovet. Voit säästää satoja euroja, kun et pura koko kaappia, vaan ainoastaan uusit niiden ovet. Liukuovet voidaan asentaa melkein kaapin kuin kaapin eteen. Yläkisko kattoon, alakisko lattiaan ja ovet kiskojen väliin – aikaa kuluu nopeimmillaan noin puoli tuntia.

Samalla voit päivittää vaatekaapin sisustaa, kuten asennuttaa hyllyjä tankojen tilalle – tai toisin päin. Nyt niin suosittu maritus ohjaa pystyviikkaamaan kaikki vaatteet, joita ei ripusta henkareihin. Pystyviikkaaminen on kivempaa, kun vaatekaapissa on hyllyjen sijaan vetokoreja. Kun kaappi on valmis, voit viikata vaatteet vaikka värijärjestykseen. Yhtenäistä ilmettä saat vaihtamalla kaikki henkarit samanlaisiksi. 

Liukuovet eivät ole tiellä ahtaassakaan eteisessä, eikä ole vaarana kävellä auki jätettyjä ovia päin öisellä vessareissulla. Liukuovet voivat olla myös peiliovet, mitkä tuovat tilan tuntua varsinkin pitkänmallisiin eteisiin. Liukuovia saa useissa eri väreissä, joten sopivat ovet makuuhuoneeseen tai esimerkiksi kodinhoitohuoneeseen löytyvät aivan varmasti.

Liukuovien asentamisesta voi hakea kotitalousvähennystä, jos asennusfirma kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Töiden osuuden lisäksi muut kulut eivät kuulu kotitalousvähennyksen piiriin. Esimerkiksi matkakulut, materiaalikulut ja jätemaksut eivät ole kotitalousvähennyskelpoisia.

Miten puhdistaa vanhat ovet?

Lapset ja lemmikit ovat ihania, mutta jättävät jälkeensä paljon sotkua. Kura lähtee yleensä rätillä ja miedolla pesuaineella, mutta sormenjäljet istuvat tiukemmassa. Oviin ilmestyneet rasvaiset sormenjäljet voi puhdistaa halkaistulla, raa’alla perunalla. Pyyhi ovet sitten kostealla liinalla. Peruna toimii jopa paremmin kuin taikasieni, millä saa pois monenlaiset sotkut.