Kiinteistönvälittäjä
Blogi Koti Remontti

Mistä saa apua asuntoa ostaessa?

Asunnot

Asunnon myyjällä on apunaan kiinteistönvälittäjä, mutta kuka auttaa asunnon ostajaa? Varsinkin ensiasunnon ostaja voi tuntea olevansa varsin yksin kaiken uuden edessä.

Kiinteistönvälittäjä auttaa myös ostajaa

Kiinteistönvälittäjä auttaa myös ostajaa. Kiinteistönvälittäjä on sitoutunut välittämään kaikki myyjältä ja (taloyhtiössä) isännöitsijältä saamansa tiedot ostajalle. Kiinteistönvälittäjä osaa vastata kaikista kinkkisimpiinkin kysymyksiisi ostettavasta asunnosta, ja hän tarjoaa nähtäväksesi kaikki asuntoon liittyvät tärkeät dokumentit. Jos kyseessä on asunto-osake, saat eteesi niin isännöitsijäntodistuksen kuin esimerkiksi pitkän tähtäimen suunnitelmankin. Mikäli olet ostamassa kiinteistöä, järjestää kiinteistönvälittäjä sinulle niin lainhuuto- kuin rasitustodistuksenkin.

Näistä papereista saat tärkeää tietoa ostettavasta kohteesta, mutta myös pankkisi pyytää näitä sinulta. Asiakirjojen toimittaminen pankille voi olla asuntolainan saamisen ehto.

Kiinteistönvälittäjät vastaavat puhelimeen aamusta iltaan. Jos asioisit suoraan myyjän kanssa, voisi yhteyden saaminen olla hankalampaa. Yksi kiinteistövälittäjien tärkeimmistä tehtävistä onkin päivystää puhelinta ja välittää kysymyksiä sekä tarjouksia. Kiinteistönvälittäjä auttaa hintaneuvotteluissa ja huolehtii siitä, että sekä tarjous että vastatarjous tavoittavat saajansa lähestulkoon reaaliajassa.

Kiinteistönvälittäjä huolehtii myös siitä, että kaikki paperit ja henkilöt (myös mahdollinen kaupanvahvistaja) ovat läsnä kaupantekotilaisuudessa. Kiinteistönvälittäjä huolehtii siitä, että kaikki tarpeellinen on merkitty kauppakirjaan, mutta muista silti lukea teksti kokonaan. Kun paperit on allekirjoitettu, saattaa kiinteistönvälittäjä tarjota kakkukahvit – tämä tuskin on hänen tärkein työtehtävänsä, mutta kiva lopetus yhteistyösuhteelle.

Missä kiinteistönvälittäjä ei voi auttaa ostajaa?

Kiinteistönvälittäjä ei voi auttaa ostajaa aivan kaikessa. Joissain asioissa ostajan on luotettava omaan harkintaansa, kuntotarkastajan ammattitaitoon tai esimerkiksi kokeneemman tuttavansa apuun.

1. Ylihinnan välttäminen

Kiinteistönvälittäjä

Kiinteistönvälittäjällä on usein oma lehmä ojassa, sillä hänen palkkionsa saattaa olla sidottu asunnon lopulliseen myyntihintaan. Kiinteistönvälittäjä ei siis välttämättä kannusta sinua tinkimään asunnon hinnasta. On toki kiinteistövälittäjiä, joilla on kiinteä palkkio (esimerkiksi asunnon kokoon sidottu). Tutustu kohteen kuntoon, alueen hintatasoon ja juttele tuttaviesi kanssa asunnon hinnasta. Tutustu myös omaan budjettiisi ja maksukykyysi. Huomioi mahdolliset remontit ja asuntolainan korkojen nousu. Tee tarvittaessa kirjallinen tarjous.

2. Asunnon sopivuuden hahmottaminen

Kiinteistönvälittäjä ei voi päättää puolestasi, sopiiko asunto sinulle vai ei. Mieti huolella, mitä tarvitset nyt – tai esimerkiksi 10 vuoden päästä. Viihtyvätkö kotieläimet asunnossa? Tarvitsetko hissiä? Onko taloyhtiössä tarpeeksi parkkipaikkoja, entä ovatko bussipysäkki ja ruokakauppa tarpeeksi lähellä? Onko lähistöllä päiväkoteja tai kouluja? Jos talon vieressä on (vielä) tyhjä tontti, selvitä sen kaavoitussuunnitelmat. Mieti myös asunnon jälleenmyyntiarvoa.

3. Asuntoon liittyvien kulujen huomioiminen

Kiinteistönvälittäjä kertoo sinulle kaikista asuntoon liittyvistä kuluista. Sinun tehtäväksesi jää niin arvioiminen ja oman maksuvarasi pohtiminen. Jos ostat asunto-osakkeen, joudut maksamaan hoitovastiketta, mahdollisesti myös rahoitusvastiketta. Lisäksi sinua veloitetaan vedestä. Lisäkustannuksia voi tulla autopaikasta, saunavuorosta, pyykkituvasta ja taloyhtiön nettiyhteydestä. Näiden lisäksi joudut hankkimaan kotivakuutuksen sekä sähkösopimuksen. Ota selvää hoitovastikkeen korotuspaineista ja tulevista remonteista, mitkä voivat nostaa rahoitusvastiketta kymmenillä euroilla kuussa. Kerrostaloasunnon putkiremontti voi maksaa jopa 1000 €/neliö!

Kiinteistöön liittyviä kuluja ovat kiinteistövero, jätemaksut, mahdolliset tiemaksut sekä erilaiset vesimaksut, jos kiinteistö on liitetty kunnan vesihuoltoverkostoon. Jos kiinteistössä on oma kaivo, varmista kaivoveden laatu. Rengaskaivo pitää aika ajoin pestä. Tutustu siihen, onko jätevesien käsittely hoidettu asianmukaisesti, vai onko edessä tuhansien eurojen remontti. Jos kiinteistössä on umpikaivo, on se tyhjennettävä esimerkiksi kerran kuussa, ja yksi tyhjennys voi maksaa satasen.

Jos kiinteistöön vie oma tie, joudut maksamaan sen aurauksen ja kunnossapidon itse.

Kiinteistön omistajallakin tulee olla kotivakuutus ja sähkösopimus. Kotivakuutus ja sähkön perusmaksu ovat usein kalliimpia kuin asunto-osakkeessa.

Mieti myös huoltomaalauksista, rännien korjaamisesta, vuosittaisesta nuohouksesta ja esimerkiksi katon sammaleentuhokäsittelyistä syntyviä kustannuksia.

Jos et ole ensiasunnon ostaja, muista myös kertaluontoinen varainsiirtovero. Se on 2 % asunto-osakkeen ja 4 % kiinteistön myyntihinnasta.

Kiinteistön kaupanvahvistajan palkkio maksetaan usein puoliksi myyjän kanssa.

4. Kuntotarkastuksen tekeminen ja teettäminen

Monet kiinteistön ostajat haluavat teettää uuden kuntotarkastuksen, vaikka myyjä olisi sellaisen jo teettänyt. Ostaja ja myyjä voivat maksaa uuden kuntotarkastuksen yhdessä. Valitkaa puolueeton asiantuntija.

Kuntotarkastajasta huolimatta kiinteistön tai asunto-osakkeen kuntoon kannattaa tutustua omin päin esimerkiksi haistelemalla ja ryömimällä yläpohjaan. Ota tarvittaessa mukaan joku tuttu, mieluiten rakennusalan ammattilainen.